Продайте вашия бизнес, купете разработен бизнес, намерете бизнес съдружие, обменете бизнес идеи. Започнете франчайз бизнес. ПРАВЕН КАТАЛОГ,seo оптимизация,СПРАВКИ В АГЕНЦИЯ ПО ВПИСВАНИЯТА-ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР,ТЪРГОВСКО ПРАВО,Юридически услуги.Обяви,Оферти.Продава Купува бизнес,Покупко-Продажба на Фирми,Транспорт,Логистика,Строителни услуги,

СПИСЪК НА БЪЛГАРСКИ ПОРТАЛИ И ТЪРСАЧКИ-СПИСЪК НА СВЕТОВНИ ТЪРСАЧКИ И ДИРЕКТОРИИ

За да добавите сайта си към българските портали и търсачки трябва да намерите някъде върху страницата на съответния портал връзка или бутон с надпис “Добави сайт”, “Предложи сайт”, “Предложи линк”, “Добави URL”, “Регистрирация на страница”, “Регистрация” или нещо подобно.
Преди всичко е препоръчително да добавите сайта си в “общите” директории, такива катоwww.dir.bgwww.tyxo.bg,www.gbg.bg и т.н. Обикновено в каталозите на подобни директории има множество категории и подкатегории. Вие трябва да откриете най-подходящата според тематиката на сайта ви категория и подкатегория, в която да добавите своя уеб адрес.
Други популярни портали са топ класациите на сайтове. Обикновено е необходимо да поставите на страницата си бутон, през който вашите посетители да гласуват за страницата в съответната класация.
Ако имате фирмена или изобщо бизнес страница е препоръчително да я добавите и в бизнес каталозите.
Ако информацията от сайта ви е на някаква определена тема – например мода, туризъм, изкуство и др., е препоръчително да откриете тематичен портал, който е специализиран за добавяне на страници с такова съдържание.
Ако страницата ви е предназначена за определен регион от страната, е препоръчително да откриете директории, специализирани за този регион.
По-долу са изброени някои общи директории, бизнес портали, портали на някаква специфична тематика и портали на някои градове, които предлагат безплатно добавяне в своите каталози. Това далеч не са всички български уеб каталози, където бихте могли да добавите страницата си. Използвайте характерните за темата на вашия сайт ключови думи в някоя търсеща машина, например Google, за да откриете повече директории, където да добавите страницата си.
СПИСЪК НА БЪЛГАРСКИ ПОРТАЛИ И ТЪРСАЧКИ
1. Общи портали
www.tyxo.bg
www.dir.bg
www.gbg.bg
www.all.bg
www.den.bg
www.portal.bg
www.search.bg
www.big.bg
www.online.bg
www.need.bg
www.info.bg
www.top.bg
www.hit.bg
www.index.bg
www.yes.bg
www.start.bg
www.area.bg
www.skybg.com
www.enterbg.net
www.vitosha.net
www.spot-bg.com
www.bgtop.net (Портал и класация)
www.starbg.net (Портал и класация)
www.bulgariantop.com (Портал и класация)
www.bgchart.net (Портал и класация)
www.asl-bg.com (Портал и класация)
www.bgwin.com (Портал и класация)
www.paiak.com (Само търсачка)
www.vmrejata.com
2. Бизнес портали
3. Тематични портали
www.ceni.info (Търсачка и портал за стоки и магазини)
www.travel.bg (Туристически портал)
www.abto.bg (Автомобилен портал)
www.cenite.com (Портал за магазини)
www.bulfurniture.com (Мебелен портал)
www.click.bg (ИТ Портал)
www.fishing-mania.com (Риболовен портал)
www.infomar-bg.org (Морски портал)
www.clickbg.net (Портал за медии, образование и култура)
www.cult.bg (Портал за изкуство)
www.lex.bg (Правен портал)
www.fashion.bg (Mоден портал)
www.edubg.info (Портал на образованието)
www.kidsbg.com (Портал за деца и родители)
www.magicaura.com (Астрологичен портал)
www.bgfoto.net (Фото портал)
www.bulgarianrealestate.biz (Портал за недвижими имоти)
4. Портали на някои градове
www.asenovgrad.info (Портал за Асеновград)
www.bourgas.org (Бургаски портал)
www.burgasguide.com (Бургаски портал)
www.ida.bg (Варненски портал)
www.moreto.net (Варненски портал)
www.vratza.com (Портал на Враца)
www.vidin.biz (Портал за Видин)
www.dobrich.com (Портал на Добрич)
www.kazanlak.com (Портал за Казанлък)
www.montana.bg (Портал на Монтана)
www.pernikinfo.com (Портал за Перник)
www.infotech.bg (Портал за Русе)
www.razgradonline.com (Портал на Разград)
www.svishtov.com (Портал на Свищов)
www.sliven.net (Портал на Сливен)
www.sopot-bg.com (Портал на Сопот)

СПИСЪК НА СВЕТОВНИ ТЪРСАЧКИ И ДИРЕКТОРИИ

За да бъде ефектна маркетинговата ви кампания на първо място трябва да добавите страницата си в най-популярните световни търсачки и директории. За целта след като влезете в сайта на съответната търсачка трябва да намерите връзката или бутона с надпис “Add URL” “Submit a Site” “List Your URL” “Suggest a Site” или нещо подобно. Този бутон може да не е на началната страница на търсачката, например за да добавите сайта си към Гугъл трябва от началната страница да кликнете на връзката “Всичко за Google” и след това на “Submitting your Site”.
Истинските търсещи машини имат една или повече претърсващи интернет програми, т.нар. “червеи” или “паяци”, които индексират новите страници дори и тези страници да не са изрично добавени в съответната търсачка. Но все пак е препоръчително лично да добавите страницата си към всяка една търсеща машина.
ТОП 7 ТЪРСЕЩИ МАШИНИ
Трябва да се има предвид, че някои търсачки не функционират самостоятелно, а са собственост на други търсещи машини – например HotBot е собственост Lycos, AllTheWeb – на Yahoo, WiseNut – на LookSmart и т.н. Практически за един сайт понякога е достатъчно да бъде добавен в 3-4 основни търсачки, за да бъде откриваем от около 80% от ползвателите на интернет.
Възможно е някои търсачки с безплатно индексиране да са прекратили безплатното добавяне на сайтове или да имат специални изисквания при индексирането.
Някои сайтове предлагат безплатно или в платен и безплатен вариант услугата “едновременно добавяне към множество търсачки”, например:
www.addpro.com – безплатно добавяне към 18 търсачки
www.addme.com – безплатно добавяне към 14 търсачки
www.freewebsubmission.com – безплатно добавяне в 20 основни търсачки
websitesubmit.hypermart.net/freesubmit.htm – безплатно добавяне към 21 търсачки
www.dreamsubmit.net/free/ – безплатно добавяне към над 25 търсачки
www.siteowner.com/sifree.cfm – безплатно добавяне в няколко основни търсачки
Все пак е препоръчително да не разчитате на подобни услуги, а лично да добавяте страницата си в търсещите машини.
По долу следва списък на търсещи машини и директории предлагащи безплатно добавяне. Не е гарантирано, че тези търсачки и директории ще продължават да бъдат безплатни или че изобщо ще функционират към момента, когато решите да добавите страницата си в тях.
Някои от директориите имат изисквания сайта да бъде написан на английски или да има и вариант на английски език.
При някои от директориите за да добавите сайта си първо трябва да влезете в страницата на категорията, на която отговаря вашия сайт и там да потърсите бутона за добавяне.
Някои от изброените търсачки и директории предлагат и платено и безплатно добавяне. Някои имат изискване при безплатно добавяне да поставите на страницата си техен банер или връзка към тях.
СПИСЪК НА ТЪРСАЧКИ С БЕЗПЛАТНО ДОБАВЯНЕ
СПИСЪК НА УЕБ ДИРЕКТОРИИ С БЕЗПЛАТНО ДОБАВЯНЕ
Потърсете в интернет още безплатни портали и търсещи машини, където да добавите сайта си, чрез ключови думи като web world global directory portal search engine free site listing free add url и т.н.
Ако сайтът ви представлява фирмена страница е препоръчително да намерите бизнес директории и “жълти страници” (yellow pages), където да го добавите. Няколко такива безплатни директории са в горния списък.
Ако страницата ви съдържа информация само на една определена тематика е препоръчително да намерите директории и търсачки, специализирани само за сайтове с такова съдържание.
Ако страницата ви е написана на някакъв друг език освен български и/или английски, е препоръчително да откриете директории и търсачки на съответната държава и да добавите страницата си в тях.
Ако страницата ви има някакъв ограничен териториален обхват, например ако е предназначена за ползвате ли само от Балканите, само от Европа и пр., е препоръчително да добавите адреса си в портали и търсачки, специализирани за сайтове само за съответната територия.